Viihdytään kotona

Keneen otan yhteyttä

Kiinteistönhoito

  • Kaikissa kiireellisissä tapauksissa, esim. jos kotona tai yleisissä tiloissa on äkillinen vesivahinko
  • Jos haluat muuttaa ovessasi olevaa nimikylttiä
  • Jos olet unohtanut avaimen (henkilöllisyys varmistetaan)
  • Jos kodissa on liian kylmä tai kuuma tai ilmanvaihto ei toimi oikein
  • Jos havaitset vikoja tai puutteita kodissasi, talon yhteisissä tiloissa tai laitteissa tai ulkoalueiden hoidossa
  • Hissin toimintaan liittyvissä hätätapauksissa voit soittaa suoraan hissihuoltoon (yhteystiedot löytyy hissistä)

Yhteystiedot: JSM-Kiinteistöhuolto Oy. Kiinteistöjen huoltomiesten suorat numerot kiinteistöjen huoltotiedotteissa. Päivystysnumero klo 16 jälkeen puh. 040 617 3656. 

 

Isännöinti

  • Jos huoltoyhtiö ei reagoinut kohtuullisessa ajassa korjauspyyntöihin
  • Häiriöasioissa
  • Huoneistokorjauksissa ja –tarkastuksissa
  • Jos haluat itse remontoida tai tehdä asunnossa muutostöitä ja lisäasennuksia
  • Jos huomaat vikoja ja puutteita, jotka aiheuttavat vaaraa asukkaille tai kiinteistölle, ota huoltoyhtiön lisäksi yhteys isännöitsijään (esim. jään tippuminen katolta)

Yhteystiedot: Isännöitsijä Jaakko Vesterberg, puh. 040 869 6339 / WhatsApp, sähköposti: jaakko.vesterberg@nalhameenlinnanseutu.fi, Facebook: Nal Hml Jaakko

 

Asumisohjaaja

  • Mikäli tarvitset ohjausta liittyen vuokranmaksuun ja asumiseen
  • Asukasyhteistyö-/ asukastoiminta-asioissa

Yhteystiedot: Asumisohjaaja Ansa Waldén, puh. 050 373 9954 / WhatsApp, sähköposti: ansa.walden@nalhameenlinnanseutu.fi, Facebook: Nal Hml Ansa

 

Asukastoiminnan ohjaaja 

  • Asukasyhteistyö/ asukastoiminta-asioissa

Yhteystiedot: Asukastoiminnan ohjaaja Mikko Koski, puh. 050 5632 660 /WhatsApp, sähköposti: mikko.koski@nalhameenlinnanseutu.fi

 

Hyvä naapuruus

Kerrostalossa naapurit ovat lähellä, ja yleensä naapureita on niin vieressä kuin ylä- ja alapuolellakin. Jotta yhteiselo naapureiden kanssa sujuisi ongelmitta, on hyvä ottaa naapurit huomioon omassa elämisessään.

Asuinviihtyvyyteen ja talon yleiseen ilmapiiriin vaikuttaa paljon se, kuinka hyvin naapurit tulevat toimeen keskenään. Vaikka et tuntisikaan naapureitasi henkilökohtaisesti, vaikuttaa olemisesi heidän viihtyvyyteensä – ja toisinpäin. Emme usein tule edes ajatelleeksi, että jatkuva musiikin kuuntelu tai äänekäs videopelien pelaaminen voi häiritä naapuria. Tämän takia yhteiset pelisäännöt ja niiden noudattaminen helpottavat yhteiseloa.

Järjestyssäännöt

NAL Hämeenlinnan seutu ry:n taloilla on yhteiset järjestyssäännöt, joiden tarkoituksena on taata kaikille asumisrauha. Talojen järjestyssääntöihin pääset tutustumaan tästä. Tutustu sääntöihin ja toimi niiden mukaisesti, niin yhteiselo talossa sujuu mukavasti.

Asumisrauha

Jokaisella asukkaalla on oikeus asumisrauhaan. Taloissa on yöaika eli hiljaisuus klo 22-07 välisenä aikana, jolloin jokaisen tulee kunnioittaa toisten yörauhaa. Ilmoitathan naapureille, mikäli järjestät juhlat tai asunnostasi kuuluu muusta syystä normaalia äänekkäämpää toimintaa. Ilmoituksesta huolimatta sinun tulee varmistaa, ettet silloinkaan häiritse kohtuuttomasti naapureitasi. Asukkaana olet myös vastuussa vieraidesi aiheuttamasta melusta ja häiriöstä.

Joskus naapurista saattaa kuulua meteliä, joka häiritsee asumista. Paras ja tehokkain keino puuttua tällaiseen on ottaa asia naapurin kanssa puheeksi. Paras ajankohta on odottaa seuraavaan päivään, jolloin omatkin tunteet häiriöstä ovat laantuneet, jolloin keskustelu ei kuumene turhaan. Usein naapuri ei ole ymmärtänyt toimintansa aiheuttavan häiriötä, ja korjaa toimintaansa. Jos naapuri ei kuitenkaan keskustelusta huolimatta muuta käytöstään, ota yhteys isännöitsijään.

Jos häiriö on toistuvaa eikä yhteydenotto isännöitsijään ole tuottanut toivottua tulosta, voit tehdä virallisen häiriöilmoituksen. Virallista häiriöilmoitusta varten tulee sinun kirjata häiriötä aiheuttaneet ajankohdat (päivämäärät ja kellonajat), ja minkälaisesta häiriöstä on kyse. Häiriöilmoitukseen on hyvä kerätä myös muiden asukkaiden allekirjoituksia, sillä useampi ilmoittaja mahdollistaa paremmin ongelmiin puuttumisen. Tämän jälkeen isännöitsijä voi ryhtyä virallisiin toimenpiteisiin asumisrauhan palauttamiseksi.

 

Turvallisuus ja savuttomuus

Pihojen turvallisuuden vuoksi autojen pysäköinti on sallittua vain niille osoitetuilla parkkipaikoilla. Tarpeetonta pihalle ajoa tulee välttää. Pelastusteiden tulee olla aina avoinna. Asukas vastaa siitä, etteivät vieraat pysäköi vääriin paikkoihin.

Paloturvallisuus- ja siisteyssyistä rappukäytävissä ei saa säilyttää sinne kuulumatonta irtaimistoa, kuten polkupyöriä, lastenvaunuja tai pulkkia. Omien sähkölaitteiden lataaminen (esim. sähköpyörät) kiinteistön yleisissä tiloissa on kielletty. 

Talon kaikki yhteiset tilat (käytävät, hissit jne.) sekä asunnot ovat savuttomia. Tupakointi on sallittua pihalla sille osoitetulla paikalla sekä parvekkeella. Parvekkeella ja pihalla tupakoidessa tupakantumpit tulee laittaa roska-astioihin eikä heitellä pihamaalle. Huomaavainen asukas ottaa naapurit huomioon myös tupakoidessaan, eikä tupakoi avoimen ikkunan alla.

 

Vuokran maksaminen

Vuokranmaksu on asukkaana sinun tärkein velvollisuutesi. Vuokra tulee maksaa jokaisen kuukauden toisena päivänä. Käytä maksaessasi saamassasi vuokralaskussa olevaa maksuviitettä. Viitettä käyttämällä varmistat maksujesi nopean ja varman kohdistumisen sinun vuokriisi. Mikäli Kela tai sosiaalitoimisto maksaa asumiseesi tukia, pyydä myös heitä käyttämään samaa maksuviitettä.

Mikäli et pysty maksamaan vuokraa eräpäivänä, ota meihin mahdollisimman pian yhteyttä. Voimme tällöin sopia vuokran eräpäivän siirtämisestä ja jos tilanne sen vaatii, teemme maksusuunnitelman rästimaksujen suorittamiseksi. Maksusuunnitelma tehdään, jos vuokranmaksu siirtyy seuraavalle kuukaudelle, tai jos vuokravelkaa on vähintään sata euroa.

 

Huoneiston kunnossapito

Vuokralainen vastaa vahingoista, jotka hän tai hänen vieraansa tahallisesti tai laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Laiminlyönti voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei ilmoita vuokranantajalle havaitsemastaan viasta.

Vuokralainen ei kuitenkaan vastaa huoneiston normaalista kulumisesta. Arvioitaessa, onko kysymys normaalista kulumisesta vai ei, lähtökohtana voidaan pitää sitä, onko jälki tai vika syntynyt äkillisesti vai hitaasti pitkän ajan kuluessa. Äkilliset vauriot kuuluvat lähtökohtaisesti vuokralaisen vahingonkorvausvelvollisuuden piiriin, kun taas hitaasti ajan myötä syntyneet vahingot ovat normaalia kulumista. Toisaalta esimerkiksi vesiputki voi haljeta äkillisesti, mutta koska putken halkeaminen ei ole vuokralaisen aiheuttama, vuokralainen ei joudu sitä korvaamaan.

Normaalia kulumista ovat mm. taulujen seinään kiinnittämisestä aiheutuneet vähäiset jäljet samoin kuin huonekalujen ja tekstiilien aiheuttamat varjostumat lattioilla ja seinillä. Kotieläinten aiheuttamat raapimisjäljet lattiapinnoilla tai tapetissa eivät sitä vastoin ole normaalia kulumista, vaan niiden voidaan katsoa kuuluvan vuokralaisen korvattaviksi.

Asunnossa ei saa tehdä mitään muutoksia ilman vuokranantajan lupaa. Usein vuokranantajat suostuvat esim. seinien maalaamiseen, ja voivat myös osallistua kustannuksiin. Kaikista korjaus- ja muutostöistä täytyy kuitenkin sopia erikseen.

Isännöitsijä tekee kaikkiin huoneistoihin silmämääräisen kuntotarkastuksen kerran vuodessa. Tarkastukset ilmoitetaan asukkaille hyvissä ajoin, noin kaksi viikkoa ennen tarkastusajankohtaa. 

 

Siisti koti auttaa viihtymään

Siivoamisessa hyvä periaate on siivota säännöllisesti, käyttää nihkeitä siivousmenetelmiä sekä neutraaleja puhdistusaineita. Kun jaksotat siivoamista useammalle kerralle ja siivoat säännöllisesti, suursiivousten määrä vähenee.

Muovilattioille viikkosiivouksessa riittävät imurointi ja kuivamoppaus sekä tarvittaessa kosteapyyhintä miedolla pesuaineella. Seiniin tulleet tahrat kannattaa aina puhdistaa tuoreeltaan. Maalattujen seinien puhdistuksessa käytetään mietoja pesuaineita nihkeällä rätillä. Voimakas hankaus jättää seinään kiiltäviä jälkiä, joten jos maali on himmeänsävyinen, vältä kovaa hankausta.

 

Hyvä sisäilma

Asunnon sisäilman pitäisi nykymääräysten mukaan vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Tämä onnistuu, kun asunnon ilmanvaihto toimii esteettä ja ilmanvaihtokanavat ovat puhtaat. Kodin ilmanvaihto tehostuu, kun makuuhuoneiden ovia pidetään yöllä auki. Ilmanvaihdon poistoilmaventtiilien kautta huoneistosta poistuvat epäpuhtaudet ja kosteus. Poistoilmaventtiilejä on keittiössä, wc:ssä ja kylpyhuoneessa. Raikasta, korvaavaa tuloilmaa tulee huoneistoon korvausilmaventtiileistä tai ikkunoista, jos niitä ei ole tiivistetty kokonaan. Venttiilit tulee pitää puhtaina, jotta ne toimivat kunnolla.

Huoneistoissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä. Nämä huolehtivat ilmanvaihdosta automaattisesti, kunhan niitä ei koskaan suljeta pois päältä. Kaikkien kohteidemme ilmanvaihtokanavat on puhdistettu ja ilmamäärät on säädetty 2018-2019, paitsi Maijantie 2023. 

Vinkkejä hyvän sisäilman varmistamiseksi:

  • Älä muuta poistoilmaventtiilien säätöä.
  • Puhdista poisto- ja tuloilmaventtiilit vähintään kaksi kertaa vuodessa.
  • Puhdista liesikuvun venttiili ja rasvasuodatin vähintään kolmen kuukauden välein.
  • Siivoa säännöllisesti.
  • Pidä huolta, että ilmanvaihto toimii kosteissa tiloissa.

 

Terveellinen huonelämpötila on +20-22°c. Makuuhuoneessa on lämpötilan kuitenkin hyvä olla hieman alhaisempi, koska silloin myös nukkuu paremmin.

Huoneiston lämpötilaa säädellään patteriventtiileillä. Termostaattiventtiili tunnustelee ilmaa ja säätää sen mukaan huoneiston lämpötilaa. Termostaatin nupista lämpöä voi säätää pienemmälle tai suuremmalle. Kun huoneistossa on löytynyt oikea lämpötila, termostaatti pitää sen tasaisena. Patteri voi olla ajoittain viileä, mutta huonelämpötila pysyy edelleen sopivana. Termostaattia ei saa peittää verhoilla tai huonekaluilla, koska silloin se ei toimi halutulla tavalla. Käsisäätöinen patteriventtiili toimii kuin vesihana. Venttiiliä säätämällä lämpötilaa saa huoneistossa laskemaan tai nousemaan. Venttiilin saa syksyllä päälle, kun kääntää nupin ”kaakkoon”, eli niin pitkälle isoimman numeron yli kuin mahdollista. Sen jälkeen venttiiliä voi säätää mieluisalle lämpötilalle.

Ota yhteyttä huoltoon, jos termostaattien säätämisestä huolimatta kodissasi on jatkuvasti liian kylmä tai kuuma tai pattereista kuuluu lorinaa, suhinaa tai venttiilistä valuu vettä. Huoltoyhtiö hoitaa myös pattereiden ilmaukset (jos patteri ei lämpene).

Kun ikkunat ovat puhtaat, valaisee aurinko asunnonkin paremmin. Ikkunanpesimen, mikrokuituliinan, kuivaimen sekä astianpesuaineen avulla saat ikkunat puhtaiksi. Sälekaihtimet puhdistetaan imuroimalla ne pölystä. Muista pyyhkiä myös ikkunapuitteet ja karmit.

 

Muuttoetu

Haluamme, että viihdyt kodissasi ja saat sisustettua siitä mieleisesi. Huonekalujen ja sisustustekstiilien lisäksi kodin pintamateriaaleilla on iso rooli oman kodin tunnelmassa, ja siksi annamme sinulle mahdollisuuden toteuttaa omatoimiremontin vuokra-asunnossasi.

Halutessasi voit maalata huoneiston veloituksetta NAL Hämeenlinnan seutu ry:n esivalitsemilla sävyillä. Maalien lisäksi tarjoamme myös maalaamiseen tarvittavat työvälineet. Työvälineisiin kuuluu maalausohjeet, hiontapaperia, remonttitasoite, maalipesu, maalarinteippiä, maalaustela, sivellinsarja ja tasoituslasta. Parhaan tulokset saat hakemalla kaupasta koodeja vastaavat värilastut kotiisi vertailtavaksi.

Sinun tulee ilmoittaa remontista isännöitsijälle ja pyytää muuttoetua. Isännöitsijä lähettää sinulle ostoluvan RTV:n toimipisteeseen, josta voit tämän jälkeen hakea kaikki työvälineet. Remonttia tehdessäsi sitoudut noudattamaan materiaalitoimittajien ja antamiamme työohjeita. Jos omatoimiremontistasi aiheutuu vahinkoa asunnolle siksi, ettet ole noudattanut työohjeita, sinun tulee korvata vahinko.

Sitoudut jättämään tekemäsi remontit korvauksetta huoneistoon siitä pois muuttaessasi. Omatoimiremontti ei korvaa kiinteistöissä tehtäviä huoneistoremontteja, joita tehdään koteihin siinä vaiheessa, kun asunnon pintamateriaalien elinkaari on lopussa. Jos kodissasi on kuntonsa puolesta remonttia kaipaavia huoneita, ota yhteyttä isännöitsijään ja juttele hänen kanssaan.

Huolehdi erityisesti suojauksesta ja jätteiden lajittelusta!

Suojaa kaikki kodin mahdolliset vahingoittuvat pinnat ja rakennusosat niin, etteivät ne tahriinnu tai vahingoitu remontissa. Suojaaminen tulee tehdä niin huolellisesti, ettei rakennuspöly missään olosuhteissa leviä työskentelytilan ulkopuolelle. Vie jätteet kaatopaikalle, kiinteistön jäteastioihin tai jätteenkeräyspisteeseen noudattaen niistä annettuja määräyksiä. Huomioi mahdolliset ongelmajätteet.