FAQ

Mitä vuokraan sisältyy?

Vuokraan sisältyy vesi (pois lukien Maijantie, jossa on huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus), pesutuvan käyttövuorot sekä asuntokohtainen varasto.

 

Minkälaisia asunnot ovat?

Asunnot ovat yksiöitä ja kaksioita, ja lisäksi löytyy yksi kolmio. Asunnoissa on tupakeittiö tai keittokomero sekä kylpyhuone/wc. Kaikissa asunnoissa on joko parveke tai ranskalainen parveke.

Asuntojen varusteluun kuuluu jääkaappi/pakastin, uuni/ hella, kaapistot sekä osassa taloista myös tiskikone. Yhdessä kohteessa on asuntokohtaiset saunat (Honkarinne).

Millaisia nuoria meillä asuu?

Pääasiassa NAL Hämeenlinnan seutu ry vuokraa asuntoja itsenäistyville nuorille, jotka joko ovat jo töissä tai valmistumassa ammattiin. Meillä asuvat nuoret ovat samanlaisia kuin muutkin työssäkäyvät nuoret aikuiset. Mitään erityispiirteitä asukkaillamme ei ole.

Miten nuorisoasuminen poikkeaa ns. normaalista asumisesta?

Periaatteessa ei mitenkään. Asunnot ovat samanlaisia kuin muillakin vuokranantajilla, meillä ei esimerkiksi ole soluasuntoja. Ainoa poikkeavuus on, että kaikki talon asukkaat ovat alle 30-vuotiaita ja asumisaika voi kestää sen kuukauden loppuun jolloin asukas täyttää kolmekymmentä vuotta. Nuorisoasunnossa pyritään puuttumaan asumisen haasteisiin (vuokranmaksun ongelmat, mahdolliset häiriöt) asumisohjauksen keinoin mahdollisimman nopeasti ja näin tukea itsenäistyvää nuorta kohti ennustettavaa ja turvallista asumista.

Kuka voi päästä meille asumaan?

Periaatteessa kuka tahansa alle 30–vuotias nuori. Asukasvalintaan vaikuttavat mm. asunnon tarpeen kiireellisyys, hakijan tulot ja varallisuus. Suurin osa asukkaista on itsenäistyviä, vanhempien kodista ensimmäiseen omaan asuntoon muuttajia.

Voiko asuntoa hakea, vaikka on vasta 17-vuotias?

Kyllä voi. Pääsääntöisesti asunnon voi saada meiltä vasta 18-vuotias, mutta joitakin poikkeuksia tehdään. Alle 18-vuotiaan vuokrasopimuksen allekirjoittaa aina nuoren vanhempi tai huoltaja.

 

Onko luottomerkintä este asukkaaksi pääsemisessä?

Ei ole. Jokaisen hakijan tilanne harkitaan tapauskohtaisesti.

Voiko opiskelija hakea nuorisoasuntoa?

Nuorisoasunnot on pääasiassa tarkoitettu työssäkäyville nuorille tai työelämään hakeutuville nuorille aikuisille, mutta poikkeuksiakin tehdään, sillä nuorten elämäntilanteen muuttuvat. Jos opiskelun ohella olet (osa-aika) työssä, niin silloin sinut rinnastetaan työssäkäyväksi.

 

Onko nuorisoasunnoissa enemmän järjestyshäiriöitä ja levottomuuksia kuin muualla?

Ei ole. Nuorisoasunnot eivät poikkea millään tavalla muista vuokrataloyhtiöistä. NAL Hämeenlinnan seutu ry on jopa saanut asuinalueiden muilta asukkailta kiitosta rauhallisista ja fiksuista nuorista naapureistaan. Sisältöpalveluihimme kuuluu asumisohjaus, jonka yhtenä toimintatapana on mahdollisimman nopea puuttuminen asumisen ongelmatilanteisiin, asukkaiden ohjaaminen häiriöttömään asumiseen.

Miten pitkään nuorisoasunnossa voi asua, onko määräaikaisuutta?

Teemme jokaisen asukkaan kanssa aluksi kolmen kuukauden määräaikaisen vuokrasopimuksen, jonka aikana katsomme, miten asuminen lähtee rullaamaan. Tämän jälkeen sopimusta jatketaan sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin asukas täyttää kolmekymmentä vuotta. Vuokrasopimuksen voi tietysti irtisanoa aiemminkin. Asukkaan irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

 

Saako asuntoon ottaa lemmikkejä?

Kyllä, lemmikit ovat lämpimästi tervetulleita asukkaiksemme! Eläintarhaa asuntoon ei kuitenkaan saa perustaa. Nuori vastaa siitä, ettei lemmikki aiheuta häiriötä naapurustossa. Lemmikit tulee olla piha-alueella kytkettynä ja tarpeet täytyy tehdä tontin rajojen ulkopuolelle. Koska asuntomme sijaitsevat taajama-alueella, asukkaan tulee kantaa lemmikkiä ulkoiluttaessa kakkapusseja mukana ja kerätä eläimen jätökset roska-astiaan.

Mihin muuhun rahaa menee kuin vuokraan?

Aina ei osaa edes ajatella kaikkea, mihin rahaa vuokran lisäksi menee. Uuteen asuntoon muuttaessa vuokran lisäksi pitää maksaa vuokravakuus. Vuokravakuutta voi hakea myös KELA:sta. NAL Hämeenlinnan seutu ry:llä vuokravakuus on 1-3 kuukauden vuokran suuruinen. Vakuus palautetaan, kun muutat pois asunnosta, ellei korvattavia vahinkoja ole.

Vuokran lisäksi pakollisia kuukausittaisia menoja ovat laskut, kuten sähkö- ja puhelinlaskut, sekä ruoka ja kulutustarvikkeet, kuten vaatteet ja hygieniatuotteet.

Alla esimerkki yhden hengen kuukausimenoista:

• vuokra 550

• sähkölasku siirtomaksuineen 40

• puhelinlasku 30

• ruoka 150

• muut kulutustarvikkeet 50

YHTEENSÄ 820

Huomioi, että kuukausimenot ovat suuntaa-antavia. Omilla kulutustottumuksilla on suuri vaikutus rahanmenoon.

Luin, että NAL Hämeenlinnan seutu ry:llä on "seinät ja sisältö". Mitä tämä tarkoittaa?

Sen lisäksi, että tarjoamme kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, meiltä saa myös tarvittaessa  ohjausta, valmennusta ja tukea asumiseen. Tavoitteenamme on, että jokaisen nuoren asumisen onnistuisi mahdollisimman hyvin. Joskus eteen saattaa kuitenkin ilmestyä ongelmia esimerkiksi vuokranmaksun suhteen, jolloin saattaa tarvita apua tukien hakemiseen, pienentyneen tulotason budjetointiin tai vuokrarästien syntyessä maksusuunnitelman tekemiseen. Tällöin asumisohjaajamme auttaa nuorta.